Οι πρώτοι που καλλιέργησαν πατάτες στην Ευρώπη ήταν οι Ισπανοί(1454) και μετά οι Γάλλοι (1540) υπό την καθοδήγηση του περίφημου Παρμαντιέ, του οποίου το όνομα φέρουν πολλές παρασκευές πατάτας.
Εμείς την γνωρίσαμε στα τέλη του 18ου αιώνα μέσω Κέρκυρας με βενετσιάνικη προέλευση. Ο Καποδίστριας πράγματι, προώθησε την καλλιέργεια με την βοήθεια ενός Ιρλανδού γεωπόνου.
Η καλλιέργεια πατάτας στο λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου έχει σημαντική παράδοση και ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Η ονομαστή γεύση της πατάτας που παράγεται στο Κ. Νευροκόπι οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, όπου λόγω του παρατεταμένου χειμώνα συντελείται μόνο μια καλλιεργητική περίοδος ανά έτος με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης.
Ταυτόχρονα, οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου που την κάνει ιδιαίτερα νόστιμη.
Ο συνδυασμός ιδιαίτερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, μακροχρόνιας εμπειρίας αλλά και παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και περιποίησης που εφαρμόζονται έχουν συντελέσει στην ποιοτική υπεροχή της πατάτας Κ. Νευροκοπίου και στην αναγνώριση της ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Με τον Κανονισμό (ΕΚ) 538/2002 της Επιτροπής της 25ης Μαρτίου 2002 η ονομασία «Πατάτα Κ. Νευροκοπίου» καταγράφηκε στο «Μητρώο προστατευομένων ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων» όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2081/92 και επομένως τυγχάνει προστασίας σε κοινοτικό επίπεδο.
Σήμερα η κατανάλωση της πατάτας παραμένει σε υψηλά επίπεδα παραμένοντας βασική ή συμπληρωματική διατροφή σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες και σε όλο τον κόσμο.
Και κάποιες ιδιότητες της...
Σε ποσοστό από 75 – 81%, η πατάτα αποτελείται από νερό και αποδίδει υψηλά ποσοστά θερμίδων - 77% (322Kj) ανά 100g. Από αυτές το 70,6% (296Kj) προέρχονται από φυτικούς υδατάνθρακες (άμυλο), το 0,8% (3,2 Kj) από λίπη και 5.6% (32,2Kj) από πρωτεΐνες. Το σύνολο των υδρογονανθράκων ανέρχονται σε 17,5 g με ημερήσια διατροφική αξία 6%, των ιχνοστοιχείων σε 2,2g με ημερήσια διατροφική αξία 9% και των σακχάρων σε 0,8g. Σε 100g πατάτας περιέχονται επίσης 2g πρωτεΐνες, με πιο σημαντικές από αυτές τη λευκίνη (124 mg) και τη λυσίνη (126 mg), αλλά και αμινοξέα όπως γλουταμινικό οξύ (347mg) και ασπαρτικό οξύ (506 mg).
Η νωπή πατάτα επίσης περιέχει σημαντικές βιταμίνες (Βιταμίνη C και Α) και μεταλλικά στοιχεία Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ανέρχεται σε 19,7 mg ανά 100g και αφορά στις πατάτες που μόλις έχουν κοπεί. Με την αποθήκευση και μετά από 6 μήνες η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C πέφτει στα 8 mg. Το ποσοστό των βιταμινών και άλλων ευεργετικών συστατικών στοιχείων που περιέχεται στην πατάτα αφορά σε ολόκληρη τη νωπή πατάτα (φλούδα και ψίχα). Αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο με κάθε φάση επεξεργασίας ή μεταποίησης που υφίσταται το προϊόν, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μπορεί να δεχθεί όλα τα θρεπτικά συστατικά μόνο κατά την πρώτη επεξεργασία της πατάτας π.χ. βραστή νωπή πατάτα. Όσον αφορά στα μεταλλικά στοιχεία, 100g νωπής πατάτας περιέχουν 12 mg Κάλιο, 0,8 mg Σίδηρο, 23mg Μαγνήσιο, 421 mg Ποτάσιο, και 57 mg Φώσφορο.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε ποτάσιο, συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε χαμηλά επίπεδα. Το μαγνήσιο που επίσης συναντάται στην πατάτα παίζει και αυτό καθοριστικό ρόλο στη μείωση και διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ επιπρόσθετα το μαγνήσιο συμβάλει στην καταπολέμηση της πέτρας στα νεφρά.
πηγή: www.easdrama.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου